Європарламент схвалив надання України 18 млрд євро на 2023 рік

Європейський парламент схвалив кредит для України у розмірі 18 мільярдів євро. Ця сума покриє приблизно половину з 3-4 мільярдів євро щомісячного фінансування, необхідного Україні в 2023 році.

Про це йдеться на сайті ЄП.

Згідно з пропозицією Єврокомісії, кошти підуть на підтримку основних державних послуг, таких як робота лікарень, шкіл та забезпечення житлом переселенців, а також макроекономічну стабільність та відновлення критичної інфраструктури, зруйнованої росією.

Кредит виплачуватиметься щоквартальними платежами з безперервністю та передбачуваністю, які необхідні для утримання України на плаву в умовах війни.

Україна, у свою чергу, має проводити реформи для зміцнення інститутів країни та підготовки її як до відновлення, так і до членства в ЄС.

Тепер кредит має бути схвалений одноголосно у Раді ЄС 6 грудня, перш ніж Комісія зможе виділити підтримку на початку 2023 року.

Нагадаємо, як розповіли у Єврокомісії, ця програма макрофінансової допомоги передбачає надання Україні безвідсоткових кредитів на строк до 35 років.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО