Столтенберг прокоментував заявку України про вступ до НАТО в прискореному порядку

Двері НАТО завжди відкриті для багатьох союзників, Альянс підтримує права України та її рішення йти власним шляхом. Але рішення про членство тієї чи іншої країни в НАТО прийматимуть усі 30 членів Альянсу, заявив генсек Єнс Столтенберг, коментуючи сьогоднішню заявку України щодо прискореного вступу до Альянсу.

Також, за його словами, союзники НАТО не визнають й ніколи не визнають анексію українських території.

«Ці території — це Україна. Донецьк — це Україна. Луганськ — це Україна. Запоріжжя — це Україна. Херсон - це Україна. Крим — це Україна», — заявив він у терміновому зверненні 30 вересня.

Про що ще говорив Столтенберг:

  • Це найбільша анексія територій Європи з часів Другої світової війни

  • Якщо росія припинить воювати - не буде війни. Якщо Україна перестане воювати - не буде України

  • НАТО не є стороною конфлікту, проте надає підтримку Україні, щоб вона могла виконувати своє право на самозахист, закріплене у Хартії ООН.

Нагадаємо, президент рф володимир путін сьогодні, 30 вересня, оголосив про анексію Донецької, Луганської, Запорізької та Херсонської областей України.

На рішення росії відреагували в ЄС.

В США також засудили шахрайську спробу рф анексувати суверенну українську територію і запевнили, що й надалі підтримуватимуть Україну в її боротьбі за звільнення своїх земель.

Сьогодні також відбулось засідання РНБО. Одразу після його завершення Володимир Зеленський виступив зі зверненням, на якому повідомив – Україна підписала заявку на вступ до НАТО у прискореному порядку.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО