Військовий аналітик розповів, чим можна збивати іранські безпілотники Shahed-136

Іранські безпілотники, які отримала росія від Тегерана, доставляють Збройним силам України чимало незручностей. Однак з ними можна успішно боротися.

Про це розповів військовий аналітик Ігаль Левін в інтерв'ю «Слово і діло».

«Shahed-136 – це великий «кукурузник». Літає повільно, двигун працює дуже голосно. В принципі, його можна збити навіть з легкої стрілецької зброї, якщо відкрити масований вогонь – ціль велика, масивна, повільна, не маневрує. А німецькі самохідні зенітки Gepard та наші «Шилки» можуть страчувати ці БПЛА пачками» - пояснив він.

Левін додав, що БПЛА несе багато вибухівки в корпусі та потрапляння його в ціль буде дуже сумним результатом для мішені. Однак він гарний тільки проти стаціонарних об'єктів, які неможливо передислокувати.

«По рухомій мішені його застосовувати марно. Якщо почули в небі звук мопеда – простіше оперативно передислокувати техніку, щоб безпілотник впав в землю» - зазначив аналітик.

Левін також підкреслив, що Shahed-136 – це дрон-камікадзе, тобто, кожне його застосування, успішне або безуспішне – це мінус одна одиниця БПЛА. При цьому навряд чи росія змогла купити в Ірану багато таких дронів, оскільки Ірану вони потрібні самому.

_«Іран – не США, не може виготовляти безпілотники тисячами, до того ж Іран і сам з усіма навколо воює, тобто, багато він продати або передати не може. Не виключено, що росія отримала не більше ста безпілотників», - резюмував він.

Нагадаємо, 26 вересня начальниця об'єднаного координаційного пресцентру сил оборони півдня України Наталія Гуменюк повідомила, що в Україні розробляють самі ефективні системи боротьби з Shahed-136.

Також 26 вересня російські війська знову атакували Одесу іранськими дронами: було збито мінімум три БПЛА.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО