Україна може стати гарантом газової безпеки ЄС – Зеленський

Україна може стати гарантом газової безпеки для Євросоюзу – для цього є кілька варіантів дій.

Про це повідомив глава держави Володимир Зеленський під час свого виступу на Норвезькій конференції найбільших енергетичних компаній, повідомляє офіційний сайт ОП у понеділок, 29 серпня.

«Україна може стати одним із гарантів енергетичної безпеки для європейського континенту. Разом з Україною ви зможете більше не допустити таких цінових криз, ми маємо унікальну систему підземних газосховищ поруч із кордоном Євросоюзу обсягом більш ніж 30 млрд кубометрів», - зазначив він.

За словами гаранта, Європа може практично вже цього року допомогти Україні, використовуючи сховища газу.

«На сьогодні у нас вільний обсяг близько 15 млрд. кубометрів. Для України потрібно 3 млрд. додаткового резерву, який ми просимо зберігати у нас, а ще 12 млрд. кубометрів - це може бути газ, необхідний узимку для безпеки всієї Європи. Ви можете допомогти і нам, і собі», – сказав Зеленський.

Він підкреслив, що Україна має також значні поклади газу.

«Керівництво росії мріяло вкрасти й цю частину нашого національного багатства, але ми не дозволимо це зробити. Ми запрошуємо всіх інвесторів, підрядників, сервісні компанії приходити та видобувати газ в Україні... Наші родовища газу можуть відігравати для Європи таку саму стабілізуючу роль, як і родовища Норвегії», - додав президент.

«Ми не вперше говоримо, що незалежність Європи від росії, зокрема в енергетиці, має фундаментальне значення для всіх європейців. І ми не вперше кажемо, що разом з Україною Європа здатна зробити набагато більше, ніж із росією. Ми не хочемо дивитись у минуле, не хочемо повторювати, хто нас не почув. Україна хоче, щоб ми всі зараз не прогавили тих можливостей, які маємо у цей історичний момент. Лише разом ми можемо захистити Європу. Лише зберігаючи нашу максимальну принциповість. І лише разом здобувши перемогу у цій війні», - підсумував президент.

Нагадаємо, за результатами дослідження, росія спалює природний газ на суму близько 10 мільйонів доларів на день, суворо обмежуючи свій експорт до Європи.

З 31 серпня до 2 вересня «Газпром» припинить постачання газу до європейських країн через газопровід «Північний потік» – нібито для технічного обслуговування.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО