У Зеленського обговорюють радикальну податкову реформу в Україні – Forbes

В Офісі президента України обговорюється проведення в країні радикальної податкової реформи. В першу чергу реформа буде передбачати зменшення податкових ставок.

Про це розповів заступник керівника офісу президента Ростислав Шурма в інтерв'ю виданню Forbes Україна.

За його словами, остаточного рішення щодо реформи поки що немає, проте обговорюється перспективна модель майбутньої податкової системи.

«Остаточного рішення ще немає. Але ми обговорюємо модель, яка називається «10-10-10»: 10% – податок на прибуток, 10% – ПДФО і 10% – ПДВ, а також скасування ЄСВ і військовий збір 3%. Однак при цьому - майже повне скасування всіх пільг, посилення відповідальності за порушення податкового законодавства і такі речі, як, наприклад, доступ податкової до інформації про банківські рахунки для запобігання ухилення від сплати податків» - заявив він.

За словами Шурми, обговорюється також часткове скасування можливості відшкодування ПДВ, яке передбачено існуючою податковою системою. Скасування ПДВ пов'язане з ідеєю впровадження податкових стимулів для розвитку переробної промисловості - в рамках реалізації такої ідеї можуть бути скасовані механізми відшкодування ПДВ на сировинні товари.

Нагадаємо, до державного бюджету надійшло 76 млн доларів від «податку на Google» – ПДВ, який з 2022 року повинні платити великі транснаціональні корпорації з електронних сервісів, що надаються в Україні.

Тим часом 27 липня парламент звільнив українських аграріїв від сплати ввізних мит на обладнання для зберігання зерна.

А 21 червня Верховна рада повернула мита та оподаткування ПДВ на імпортні товари, а також на розмитнення автомобілів, які були скасовані з початком війни проти росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО