Зеленський закликав Європу якомога швидше скасувати шенгенські візи для росіян

Президент України Володимир Зеленський закликав Європу скоріше прийняти рішення про повну заборону видачі шенгенських віз громадянам росії, оскільки жителі країни-терориста не заслуговують права на відвідування Європи та життя в ній.

Про це він розповів у своєму відеозверненні за підсумками 12 серпня.

«Напередодні в Латвії було прийнято рішення - Латвія офіційно визнала росію державою-спонсором тероризму. Працюємо над тим, щоб весь світ зробив те ж саме. Це справедливо. Це правильно. І це буде. Після всього, що окупанти наробили в Україні, може бути лише одне ставлення до росії - як до держави-терориста. І, до речі, саме з цієї точки зору варто визначатися зі ставленням до громадян росії» - зазначив він.

Зеленський нагадав, що Чехія і країни Балтії винесли на офіційний рівень питання про заборону віз для росіян. Він також зазначив, що є певні нюанси, які стосуються допуску до Європи тих росіян, що борються проти путінського режиму.

«Є люди, які дійсно потребують захисту, яких переслідують в Росії, навіть можуть вбити, а значить, вони повинні отримати допомогу цивілізованого світу. Це відомі юридичні механізми - через біженство, через прохання про притулок, через інші можливості допомогти та підтримати. Але ж це для тих, хто бореться, для тих, кого переслідують. І це не повинно стосуватися відпочинку громадян росії в Європі, туризму, розваг, ділових справ. Працювати на державу-терориста не можна» - підкреслив він.

Зеленський додав, що потрібні гарантії, які не дозволять російським військовим злочинцям і посібникам російського державного терору користуватися правом вільного в'їзду в Європу. А нинішнє ставлення, при якому європейські країни продовжують впускати росіян, перетворять Євросоюз на подобу супермаркету - неважливо, хто покупець, важливо, щоб він розплатився.

Нагадаємо, раніше міністр закордонних справ Естонії Урмас Рейнсалу заявив, що його країна подасть пропозицію на розгляд державам-членам Європейського Союзу заборонити видачу туристичних віз росіянам через війну проти України.

При цьому в Єврокомісії заявляли, що ЄС не може впровадити повну заборону на видачу віз громадянам рф, адже це нібито не відповідає його візовій політиці.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО