Крадене українське зерно перевозять близько 90 суден – посол

Росія використовує 87 суден для перевезення вкраденого українського зерна через країни Близького Сходу.

Про це повідомив посол України у Лівані Ігор Осташ на брифінгу у Медіацентрі Україна у середу, 10 серпня, передає Інтерфакс-Україна.

«Працює злочинна система, яка постійно перевозить крадене зерно з України. Це може бути через Туреччину, це може бути безпосередньо в Сирію, це може бути в інші країни Близького Сходу. Але це така злочинна угода, в якій беруть участь, звичайно, росіяни, окупаційні війська росії в Україні. Звичайно, сирійські, російські здебільшого судна і не лише», – заявив Осташ.

Посол також зазначив, що недопущення розвантаження в Лівані сирійського судна Laodecia, яке везло вкрадене рф українське борошно та ячмінь, є великою перемогою для України.

Дипломат уточнив, що постачання цієї партії сільгосппродукції замовили бізнес-структури, а не державні представники Лівану.

«Дуже важливо звертатися (у разі таких крадіжок – ред.) до міжнародного морського права. Тому що практично весь час ці судна, які завантажуються в Криму, що йдуть цими злочинними маршрутами, вимикають свої AIS, транспондери, маячки для того, щоб бути невидимими, і це вже сигнал до того, що йде нелегальна робота, нелегальний бізнес, є спроба що приховати, уникнути відповідальності», – зазначив посол.

Осташ додав, що подібні події вимагають опрацювання у рамках Міжнародної морської організації правил реагування на крадіжки продовольства.

Нагадаємо, що Україна за 9 днів у рамках «зернової» угоди відправила на експорт морем вже 370 тисяч тонн продовольства.

Цього тижня перше судно із зерном, яке відправили з порту Одеської області в рамках зернового коридору, прибуло до Туреччини.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО