Зеленський: Відновлення України потрібно не відкладати на «після війни», а вести вже зараз

Робота по відновленню України після війни не повинно відкладатися «на потім». Після закінчення військових дій належить зробити дуже багато, але є проблеми, які потрібно вирішувати вже зараз - відновлювати звільнені міста і села.

Про це заявив президент України Володимир Зеленський у своєму відеозверненні за підсумками 4 липня.

«Коли говорять про відновлення, часто некоректно розставляють акценти. Це ж не тільки про те, що повинні зробити після нашої перемоги або в наступні роки, а й те, що потрібно робити вже прямо зараз. Українські сили звільнили від окупантів понад тисячу населених пунктів, щотижня додаються нові. Зараз, наприклад, - на півдні нашої держави. Всі вони зазнали масштабних руйнувань. А ще це означає потребу в колосальних коштах на відновлення інфраструктури, на повернення медицини та соціальних послуг, на відновлення нормального економічного життя. Одних лише зруйнованих будинків у звільнених районах - десятки тисяч» - розповів президент.

Зеленський нагадав, що потрібно також готувати до нового навчального року школи та університети. Потрібно готуватися до складної зими. І все це робити треба в умовах постійної загрози з боку росії - її ракетного терору і ракетних терористичних атак на цивільні об'єкти.

«Значна частина економіки знищена бойовими діями та російськими ударами, тисячі підприємств не працюють. А це означає високу потребу в робочих місцях, у забезпеченні соціальних виплат попри зниження податкових надходжень. Тому відновлення України - це не тільки про те, що треба зробити потім, після нашої перемоги, а й про те, що потрібно робити в цей час. І ми повинні робити це разом з нашими партнерами, з усім демократичним світом. Робити вже зараз» - додав він.

Нагадаємо, 4 липня Україна представила план відновлення країни на спеціальній конференції в Лугано (Швейцарія). Він передбачений на десять років і охоплює 15 сфер.

На сьогодні прямі збитки інфраструктури України в результаті повномасштабної агресії рф становлять понад 100 млрд доларів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО