Шмигаль озвучив збитки інфраструктури внаслідок агресії рф

На сьогодні прямі збитки інфраструктури України внаслідок повномасштабної агресії росії складають більш ніж 100 млрд доларів.

Про це повідомив прем'єр-міністр України Денис Шмигаль під час виступу на Конференції щодо відновлення України у швейцарському місті Лугано.

«Вже зараз ми формуємо електронну карту України, де фіксуємо усі збитки, спричинені війною. Ця карта постійно оновлюється, збитки постійно фіксуються та верифікуються відразу з кількох сторін. Завдяки розвиненим цифровим інструментам уряду та у веб-додатку Дія кожен громадянин України може надати інформацію про своє зруйноване житло. Близько 250 тисяч заяв уже у базах», – повідомив Шмигаль.

За словами українського чиновника, органи місцевої влади верифікують ці дані та доповнюють їх інформацією про зруйновані та пошкоджені об'єкти соціальної та критичної інфраструктури - школи, лікарні, дитячі садки, котельні, адміністративні будівлі.

«Паралельно з цим ОПУ наша команда в уряді, а також наші партнери з Київської школи економіки за міжнародними стандартами проводять роботу з оцінки загальної шкоди нашої держави. Сьогодні прямі інфраструктурні збитки України становлять понад 100 млрд. доларів. Зруйновано або пошкоджено понад 1 200 освітніх закладів, понад 200 лікарень, тисячі кілометрів газопроводів, водопроводів та електромереж, доріг та залізничних колій. І кожен об'єкт ми вважаємо, що під кожен об'єкт буде проєкт поновлення», - сказав прем'єр.

Також Шмигаль розповів про два ключові підходи до відновлення України – регіональний та параметричний.

Регіональний підхід полягає у регіональній відповідальності друзів України за відновлення окремих регіонів.

«Наш принцип – «Об'єднані у боротьбі – об'єднані у відновленні». Партнери також отримають доступ та побачать карту руйнувань. На основі цієї карти вони спільно з урядом, експертами та місцевою владою готуватимуть технічні проєкти відновлення, трансформації регіонів», - повідомив Шмигаль.

За словами Шмигаля, «мова йде не просто про виділення коштів на зруйновану школу або розбиту дорогу, а про те, що партнери можуть принести свій унікальний досвід та розуміння, як побудувати якісно нове середовище, яким чином сформувати новий міський простір, як побудувати нові об'єкти за найкращими стандартамами».

«Другий аспект – параметричний. Це галузевий принцип. Наприклад, коли ми проводитимемо велику кампанію енергоефективності чи будівництва нового житла, то ці кампанії будуватимуться на європейських параметрах. По-перше, це означатиме нову якість відновлення, по-друге, це означає зрозумілі правила гри для приватних інвесторів, яких ми хочемо залучити до цих проектів. По-третє, це означатиме подальшу інтеграцію України до ЄС», – пояснив голова українського уряду.

Нагадаємо, на спеціальній конференції у Лугано (Швейцарія) Україна представила план відновлення країни. Він передбачений на десять років та охоплює 15 сфер.

Раніше ЗМІ писали про те, що ЄС може виділити понад 500 млрд. євро на відновлення України після війни.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО