В «Енергоатомі» попереджають, що росіяни готують провокацію на окупованій Запорізькій АЕС

Російські окупанти готують серйозну провокацію на тимчасово окупованій Запорізькій АЕС. Вони збираються звинуватити співробітників станції у зберіганні зброї в охолоджувальних басейнах.

Про це заявляє «Енергоатом».

За інформацією компанії, окупанти вже затримали кількох працівників і тортурами вимагають у них «зізнання» в тому, що вони нібито ще в березні скинули зброю в бетонні чаші охолоджувальних басейнів на ЗАЕС.

«Під цим приводом окупанти наполягають на осушуванні охолоджувальних басейнів – для перевірки його чаш – та зупинці насосів, які подають воду на системи безпеки енергоблоків. Якщо це станеться, то системи безпеки найбільшої в Європі атомної станції залишаться без охолодження, що вже саме по собі є серйозним порушенням та може загрожувати ядерній безпеці. До того ж такі роботи недоцільно проводити у теплу пору року через ризик перегріву та відмови обладнання», – йдеться у повідомленні.

До того ж у НАЕК вважають, що окупанти під виглядом «проведення перевірки» можуть самі підкласти зброю, звинуватити в цьому співробітників станції або її захисників і зробити це формальним приводом для запрошення на станцію МАГАТЕ, щоб пред'явити «факти».

«Будь-яка зброя, знайдена на території ЗАЕС, – це зброя окупантів, яку вони використовують для вчинення ядерного тероризму та погроз усьому світові новою страшною катастрофою», – наголосили в «Енергоатомі».

Нагадаємо, на початку червня у захопленому Енергодарі російські військові викрали приблизно 20 мирних жителів, серед них 11 працівників Запорізької АЕС.

Саму станцію росіяни хочуть з 1 вересня підпорядкувати «Росатому».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО