Які повістки зараз роздають в Україні, кому та де їх можуть видати: основне

В Україні діє воєнний стан і проводиться загальна мобілізація військовозобов'язаних до лав Збройних сил. Тому будь-який громадянин України, незалежно від того, до якої черги мобілізації він належить, може отримати повістку.

Про це повідомляє Апостроф.

За словами начальника управління персоналу штабу Командування Сухопутних військ ЗСУ Романа Горбача, через війну зараз поняття будь-якої черги мобілізації зникло, як таке. Військкомати можуть видати повістку будь-якій людині - незалежно від того, придатна вона до служби в армії, або не придатна. А роздача повісток на пляжах, ринках, в чергах і так далі не є чимось незаконним та цілком вкладається в логіку мобілізаційних заходів.

«Якщо за моїми словами хтось зрозумів, що є якісь розмежовані черги, то їх немає. Спочатку мобілізували резервістів. Потім - інші категорії. Взагалі є таке поняття як черги. Але його можна було б застосовувати, якби була якась підготовка, а тут підготовки немає, була розпочата неоголошена агресія, і тут жодних черг немає» - сказав він.

Адвокат Іван Ліберман сказав виданню, що отримати повістку зараз можна навіть на кордоні. За твердженням адвоката, зараз правоохоронці серйозно працюють по військовозобов'язаним українцям, які перебувають за кордоном; чоловіки від 18 до 60 років, які з якоїсь причини повертаються в Україну, на кордоні отримують вибір: або кримінальне переслідування, або повістка в Збройні сили.

Однак в західному міжрегіональному управлінні Міністерства юстиції підкреслили, що отримання повістки зовсім не означає того, що людину моментально призовуть в армію; повістка може вручатися і з іншого питання. В Україні є чотири види повісток:

  • повістка для уточнення облікових даних військовозобов'язаного; повістка для проходження лікарської комісії, тобто медогляду з подальшим визначенням, чи придатна людина для служби в армії;
  • повістка, яка закликає людину на військову службу;
  • мобілізаційне розпорядження, яке вручається тільки військовозобов'язаним і зобов'язує їх прибути до військкомату протягом 24 годин з початку мобілізації.

При цьому ігнорування будь - якої повістки може розцінюватися згідно зі ст. 336 КК України - ухилення від призову на військову службу за мобілізацією, що загрожує п'ятьма роками за ґратами.

Нагадаємо, зараз в Міноборони не розглядають питання щодо проведення мобілізації жінок, а новини про можливе їхнє залучення до війська є ні чим іншим, як фейком, поширюваним російськими пропагандистами.

Раніше в Раду подали законопроєкт, яким пропонується розширити перелік людей, що не підлягають призову під час мобілізації на українців, чиї рідні загинули на війні з росією.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО