Катастрофа МН17: у ПАРЄ офіційно заявили про провину росії в загибелі авіалайнера

Авіалайнер рейсу MH17, збитий 17 липня 2014 року над Донбасом, був збитий російською ракетою, наданою російськими військовослужбовцями бойовикам терористичної організації «ДНР», або безпосередньо російськими військовими.

Про це сказано в опублікованій 23 червня резолюції Парламентської асамблеї Ради Європи.

У документі вказується, що влада України та Нідерландів надала всі докази того, що літак збили ракетою зенітно-ракетного комплексу «Бук», який належав російським збройним силам. Даний ЗРК значився в складі однієї з військових частин російської армії.

Крім того, наголошується в резолюції, Європа шокована діями росії, яка замість всебічної допомоги в розслідуванні намагалася приховати докази та масштабно поширювала дезінформацію. Під час слідства були повністю спростовані російські дезінформаційні версії про те, що авіалайнер був збитий українським Су-25, МіГ-29, або українським ЗРК.

«Замість того, щоб надати компетентним слідчим органам достовірну інформацію, російська влада поширювала дезінформацію, в тому числі суперечливі версії подій, покликані створити плутанину. Як показують розвідувальні дані з відкритих джерел, опубліковані в численних звітах, російська влада дійшла до того, що надала сфальсифіковані дані радарів, супутників та інші дані, щоб приховати правду» - йдеться в документі.

Нагадаємо, що 10 червня у Нідерландах завершився судовий процес у справі про катастрофу MH17 на Донбасі. Офіційне рішення суду поки що не оголошувалося; вирок буде винесено в листопаді або грудні 2022 року.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО