Рада схвалила антикорупційну стратегію до 2025 року

Верховна рада ухвалила антикорупційну стратегію України до 2025 року. Закон систематизує визначення в галузі антикорупційної політики, описує проблеми поширення корупції та у сфері боротьби з нею, способи та механізми їх вирішення.

Як повідомив спікер парламенту Руслан Стефанчук, закон №4135 був ухвалений 310 голосами депутатів.

«За попередніми підрахунками, вона (стратегія – ред.) допоможе заощаджувати до 200 млрд грн на рік», – наголосив Стефанчук.

Законом визначено п'ять основних засад антикорупційної політики на 2021-2025 роки:

  • оптимізація функцій держави та місцевого самоврядування, зокрема, усунення дублювання повноважень різними органами;

  • цифрова трансформація реалізації повноважень органами державної влади та органами місцевого самоврядування, прозорість діяльності та відкриття даних;

  • створення на противагу існуючим корупційним практикам більш зручних та законних способів задоволення потреб фізичних та юридичних осіб;

  • забезпечення невідворотності юридичної відповідальності за корупційні та пов'язані з корупцією правопорушення;

  • формування суспільної нетерпимості до корупції, утвердження культури чесноти та поваги до верховенства права.

Як розповіла голова партії «Слуга народу» Олена Шуляк, при НАЗК створять Координаційну робочу групу з питань антикорупційної політики. Її співголовами стануть голова НАЗК та міністр Кабміну. Склад групи затверджуватиме уряд, до неї можуть входити нардепи.

Нагадаємо, на інфографіках «Слово і діло» можна переглянути, яке місце у рейтингах корупції займала Україна, а також які результати роботи показували антикорупційні органи.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО