Казахстан закликав розробити поетапний план відмови від ядерної зброї

У Казахстані стверджують, що війна в Україні, змушує задуматися про необхідність заборони ядерної зброї та розробити поетапний план відмови від неї.

Про це заявив Міністр закордонних справ Казахстану Мухтар Тлеуберді.

«Нинішній військовий конфлікт на території України, розмови про повернення ядерних озброєнь і взаємні загрози застосування ядерної зброї змушують нас, як ніколи раніше, задуматися про колективну вразливість людства і про нагальну необхідність заборони і ліквідації цієї смертоносної зброї», – розповів він.

Відомо, що у світі розосереджено понад 13 тисяч ядерних боєголовок, а можливість їх застосування стала набагато реальніше, ніж під час «холодної війни». Тому Казахстан закликав розробити поетапний план повної ліквідації ядерної зброї до 2045 року, до столітнього ювілею ООН.

Нагадаємо, в доповіді, яка підготовлена Стокгольмським міжнародним інститутом дослідження проблем миру, зазначають, що протягом 35 років світ тільки й робив, що скорочував арсенали ядерної зброї, побоюючись ядерної війни. Але тепер, після того, як росія напала на Україну, на світ чекає новий виток гонки ядерних озброєнь.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО