Росія за сто днів війни заробила 93 млрд євро на експорті нафти, газу та вугілля – дослідження

За перші сто днів війни в Україні росія заробила 93 млрд євро від експорту викопного палива – нафти, газу та вугілля. Європейський союз імпортував 61% цього обсягу на суму близько 57 мільярдів.

Про це повідомляє фінський Центр досліджень енергетики та чистого повітря (CREA).

Дохід включає приблизно 46 млрд євро за сиру нафту, 24 млрд – за трубопровідний газ, 13 млрд – за нафтопродукти, 5,1 млрд – за ЗПГ та 4,8 млрд – за вугілля.

Найбільшими імпортерами були Китай (12,6 млрд євро), Німеччина (12,1 млрд євро), Італія (7,8 млрд євро), Нідерланди (7,8 млрд євро), Туреччина (6,7 млрд євро), Польща ( 4,4 млрд євро), Франція (4,3 млрд євро) та Індія (3,4 млрд євро).

У CREA зазначили, що обсяги імпорту викопного палива у травні дещо знизилися – приблизно на 15% порівняно з періодом до вторгнення в Україну, оскільки багато країн та фірм стали уникати постачання з росії.

Нагадаємо, за словами радника Держдепартаменту США, на сьогодні росія заробляє на експорті енергоресурсів більше, ніж до початку повномасштабної війни проти України.

У рамках шостого пакету санкцій Євросоюз запровадив заборону на купівлю, імпорт або передачу сирої нафти та деяких нафтопродуктів із росії.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО