Голова НАЗК назвав механізм конфіскації активів Медведчука

Конфіскувати активи народного депутата від фракції «Опозиційна платформа - За життя» Віктора Медведчука можна за короткою процедурою в рамках адміністративного процесу.

Про це в інтерв'ю Forbes розповів голова Національного агентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков.

«Є два види конфіскації – кримінальна й адміністративна. Законопроєкт №7194 створює додаткову адміністративно-правову процедуру конфіскації активів. Медведчук, Євген Мураєв та Анатолій Шарій підпадають під ознаки колабораційної та терористичної діяльності. Їхнє майно можна конфіскувати за кримінальним провадженням та за законом №7194», – заявив Новіков.

За його словами, кримінальна справа за обвинувачення Медведчука буде довгим процесом. Однак закон №7194 передбачає досить швидку судову процедуру, яка триває до 15 діб.

«10 днів – на рішення суду та ще 5 – на розгляд справи у випадку апеляції. Важливо, аби РНБО наклало санкції на тих людей, на яких вже наклали санкції наші західні партнери. Наразі цього досі не зроблено. Тому й Мін'юст поки не може звернутися до суду», – підкреслив голова НАЗК.

Також Новіков розповів, що активи з кола зв'язків Медведчука, наприклад брати Ігор та Григорій Суркіси, теж можуть потрапити під санкції, але за двох умов: за кримінальним провадженням або через внесення у санкційні списки.

Нагадаємо, у НАЗК назвали суму, яку можуть конфіскувати у росіян на користь України. Раніше Фінляндія конфіскувала російського майна на 76 млн євро.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО