ВАКС засудив двох обвинувачених у справі «Повітряного експресу» до строку в тюрмі

Вищий антикорупційний суд визнав винуватими та засудив до позбавлення волі двох фігурантів кримінального провадження про заволодіння та розтрату коштів, виділених на реалізації проєкту «Повітряний експрес» – залізничного сполучення між Києвом та аеропортом «Бориспіль».

Про це повідомила прес-служба Спеціалізованої антикорупційної прокуратури.

«У Вищому антикорупційному суді оголошено вирок, яким виконувача обов'язків директора Державного підприємства «Дирекція з будівництва та управління національного проекту «Повітряний експрес» та інших інфраструктурних об’єктів Київського регіону» засуджено до 11 років позбавлення волі та директора приватного підприємства до 10 років 6 місяців позбавлення волі», – інформує САП.

За даними «Слово і діло», йдеться про колишнього директора ДП «Повітряний експрес» Геннадія Дьяченка та керівника ТОВ «Сапфір Фінанс» Івана Радика. Їм інкриміновано два епізоди заволодіння та розтрата у 2014 році 116 млн грн коштів державного підприємства. Ці гроші були отримані Україною за кредитним договором від Експортно-імпортного банку Китаю для будівництва залізничного пасажирського сполучення між аеропортом «Бориспіль» та Києвом.

За використані кошти держава мала отримати збудований Китайською машинобудівною корпорацію інфраструктурний об'єкт. Проте в результаті протиправної діяльності групи осіб проект фактично було припинено. Проект організації залізничного сполучення аеропорту «Бориспіль» із столицею в подальшому побудовано ПАТ «Укрзалізниця» вже за іншою програмою «Бориспільський експрес» за кошти державного бюджету

Антикорупційний суд визнав обох осіб винуватими. Д'яченку суд призначив 11 років позбавлення волі, а Радику – 10,5 років. Також за вироком суду обвинувачених позбавлено права обіймати посади, пов’язані з виконанням організаційно-розпорядчих та адміністративно-господарських функцій на 3 роки з конфіскацією майна. Їх заарештували в залі суду.

Вирок Вищого антикорупційного суду може бути оскаржений впродовж 30 днів з моменту його проголошення.

Крім того, суд задовольнив два цивільні позови прокурора САП до обвинувачених в інтересах держпідприємства про відшкодування збитків на суми понад 35 млн грн та понад 81 млн грн.

Нагадаємо, справу про заволодіння коштами «Повітряний експрес» передали до Вищого антикорупційного суду. Раніше з Києва запустили аналог «Повітряного експресу» до аеропорту «Борисполя».

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО