Австрія висунула росії ультиматум щодо газу – Kronen Zeitung

Австрія фактично висунула росії ультиматум щодо газу. Російський газовий монополіст «Газпром» позбудеться своїх найбільших газових сховищ в австрійському Зальцбурзі, якщо вони не будуть заповнюватися газом.

Про це заявив канцлер Австрії Карл Нехаммер в інтерв'ю австрійському виданню Kronen Zeitung.

«Якщо російський «Газпром» не заповнить наші найбільші сховища газу, то ми у нього їх заберемо для інших постачальників» - сказав він.

Нехаммер зазначив, що не є прихильником націоналізації приватної власності, навіть у тому випадку, коли ця власність належить росії. Однак у зв'язку з нелегкою ситуацією в економіці та енергетиці австрійська влада повинна бути на законодавчому рівні готова втрутитися там, де це буде необхідно.

Російський газовий монополіст володіє в Австрії газосховищем Haidach. Воно розташовується в Зальцбурзі, на місці виснаженого родовища. Зараз сховище обсягом у 2,4 млрд кубометрів газу пустує.

Нагадаємо, через форс-мажорні обставини Україна з 11 травня припиняє транзит газу до Європи через ДВС «Сохранівка» в Луганській області, яка опинилася на окупованій hосією території. Йдеться про третину загального обсягу транзиту до Європи, російський «Газпром» про це повідомили.

Біржові ціни на газ в Європі виросли майже на 20% на тлі скорочення транзиту через Україну - зараз ціни перевищили позначку в 1200 доларів.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО