Російські окупанти утримують у полоні близько 1700 громадян України – Верещук

Станом на 11 квітня російські окупанти утримують у полоні близько 1700 громадян України. При цьому в полоні перебувають переважно цивільні особи - військових серед полонених меншість.

Про це розповіла міністр реінтеграції Ірина Верещук в інтерв'ю Reuters.

Понад 500 полонених - це жінки. Окупанти принижують їх, змушують стояти багато годин, голять налисо, змушують роздягатися догола нібито для огляду, іншими способами принижують їх людську гідність. Але полонені дівчата і жінки з усім тим тримаються і просять українців боротися за перемогу.

Верещук додала, що москва щодня бреше, заявляючи, що забезпечує українських військовополонених відповідно до міжнародного права. Насправді це не так.

Нагадаємо, що Україна і росія провели перший повноцінний обмін військовополоненими 24 березня, через місяць після початку повномасштабного вторгнення росії. 10 російських солдатів обміняли на 10 українських військових.

1 квітня відбувся другий обмін полоненими з початку російського вторгнення. Українській стороні вдалося повернути 86 українських військовослужбовців, серед яких 15 жінок.

9 квітня Україна провела третій обмін полоненими з країною-агресором з початку повномасштабного російського вторгнення. Додому повертаються ще 26 українців.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО