Обмін полоненими: Верещук розповіла про умови рф

Читать на русском
Російська сторона ставить такі умови обміну полоненими: військових – на військових, цивільних – на цивільних. Проте Україна не захоплювала цивільних росіян у полон.
president.gov.ua

Російська сторона ставить такі умови обміну полоненими: військових – на військових, цивільних – на цивільних. Проте Україна не захоплювала цивільних росіян у полон.

Про це повідомила віцепрем'єр-міністр України Ірина Верещук в ефірі телемарафону 6 квітня.

Війна в Україні може тривати роками – генерал СШАГенерал армії США Марк Міллі вважає, що конфлікт в Україні затяжний і вимірятиметься роками.

«У переговорників з російського боку я постійно питаю: нам також захоплювати росіян у всьому світі, щоб виставляти як обмінний фонд? Але ми не терористи і не пірати, тому так не діятимемо», - сказала Верещук.

Вона звинуватила рф у недотриманні міжнародного гуманітарного права.

«Обмін військових на цивільних заборонено Женевською конвенцією. Тому я звертаюся до міжнародної спільноти та правозахисних організацій з вимогою разом добиватися від окупантів визволення українських громадянських людей! Це єдиний вихід у цій ситуації», – заявила віце-прем'єр.

За словами Верещук, зараз в Україні перебуває близько 600 російських полонених.

«Ми безперервно ведемо переговори про їхній обмін на наших захисників. Складаємо списки, залучаємо до процесу Міжнародний комітет Червоного Хреста. Але є окрема проблема. У заручниках у росіян перебувають не лише військові, а й багато громадянських українців: мери міст, журналісти, волонтери, священнослужителі, звичайні працівники, які ніколи не брали до рук зброю», - зазначила вона.

Нагадаємо, у Запорізькій області 1 квітня відбувся другий обмін полоненими. Перший у форматі 10 на 10 відбувся 24 березня.

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: