Швеція та Фінляндія готові вступити в НАТО вже влітку – The Times

На тлі війни росії проти України Фінляндія та Швеція, які вкрай перейнялися своєю безпекою, готові вже влітку 2022 року відмовитися від політики нейтралітету і приєднатися до НАТО.

Про це повідомляє британське видання The Times з посиланням на власні джерела серед чиновників.

Чиновники сказали виданню, що своїм вторгненням в Україну росія допустила грандіозну стратегічну помилку; країни, які багато десятиліть підтримували нейтралітет в європейсько-російському протистоянні, вже влітку 2022 року стануть членами НАТО і, таким чином, виберуть свою сторону. Вашингтон вітає цей крок Гельсінкі та Стокгольма, який призведе до розширення і посилення Альянсу до 32 країн-членів.

«Як це може бути чимось іншим, крім масштабної стратегічної помилки путіна?»- прокоментував ситуацію один з чиновників.

Швеція та Фінляндія також взяли участь у переговорах між міністрами закордонних справ НАТО минулого тижня. Передбачається, що вже в червні 2022 року обидві країни подадуть заявку на членство в Альянсі.

Фінляндія і Швеція заговорили про бажання стати членами НАТО на тлі збройного вторгнення росії в Україну. Раніше обидві країни були нейтральними. У росії вже відреагували на заяву Гельсінкі - москва почала у звичній риториці погрожувати Фінляндії «наслідками».

Нагадаємо, Фінляндія з суботи, 9 квітня, заборонила в'їзд на територію російських і білоруських вантажівок. До цього, 25 березня, державна залізнична компанія Фінляндії VR Group заявила про призупинення сполучення між містами Гельсінкі та Санкт-Петербург поїздами Allegro.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО