Воєнні злочини РФ: надати докази можна через спеціальний сайт

Міністерство цифрової трансформації запустило сайт «Доказ», за допомогою якого документуватимуться воєнні злочини Росії в Україні.

Усі докази будуть використовуватись для притягнення Росії до відповідальності у Міжнародному кримінальному суді в Гаазі та спеціальному трибуналі після його створення.

Щоб надати докази, потрібно перейти на сайт, залишити інформацію про себе, докладно описати порушення, а також завантажити фото або відеопідтвердження.

Воєнним злочином вважається:

  • пошкодження об'єктів цивільної інфраструктури;

  • факти поранення/загибелі цивільних осіб внаслідок застосування зброї окупантом;

  • розміщення та використання військової техніки у житлових кварталах міста;

  • ведення бойових дій окупантом у житлових кварталах міста;

  • факти фізичного насильства, позбавлення волі цивільного населення окупантом;

  • використання цивільної інфраструктури у військових цілях під прикриттям цивільних.

«Кожен доказ допоможе оцінити збитки, які зазнала Україна. У позовах проти Росії ми доводимо її відповідальність за порушення прав людини. Зокрема, уряд доводить свою позицію, описуючи та надаючи докази конкретних подій, що доводять факти порушення прав людини з боку окупаційних військ: вбивств, тортур, викрадень, знищення майна, релігійних переслідувань тощо», – йдеться на сайті.

Раніше Міністерство цифрової трансформації запустило новий чат-бот єВорог, за допомогою якого можна повідомити Збройні сили України про місцезнаходження російських військ.

Нагадаємо, Служба безпеки України створила у Телеграмі чат-бот для того, щоб громадяни України могли оперативно повідомляти про пересування російської техніки та диверсійно-розвідувальних груп.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО