Вчений-генетик спростував аргументи росіян щодо розробок біозброї в Україні

Фейки, які плодить країна-агресор про секретні лабораторії в Україні, які нібито розробляють біологічну зброю, різняться між собою та не витримують критики.

Це випливає з повідомлення вченого-генетика та геронтолога Олександра Коляди у його профілі у Instagram.

За його словами, новини сильно розходяться в тому, що це за лабораторії. Аналізуючи версії, він нарахував щонайменше три:

  • в лабораторіях проводять експерименти з коронавірусом;
  • лабораторії працюють над створенням біозброї проти слов'ян;
  • лабораторії займалися розробкою бактерій, типу сибірки та чуми.

Так, фейк про розробку бактерій типу сибірки та чуми, штами який нібито знищують у лабораторіях за наказом Міністерства освіти України, не витримують критики хоча б тому, що в Україні немає такої людської компетенції, обладнання та завдань.

«Це не американські лабораторії, а українські. І, вибачте, всі, хто був у їхніх застарілих будинках (а я був), розуміють, що 200 млрд доларів у них могли заховати хіба що в дірки в підлозі та в стелі», – написав Коляда.

До версії про експерименти з коронавірусом генетик пояснює, що для таких робіт потрібне спеціальне обладнання, а працювати на ньому вміють від сили 10 людей в Україні, вони зайняті в іншій сфері.

«Ми насилу всією країною налагодили типування коронавірусу під кінець епідемії, а робота з модифікації вірусів – я не зможу назвати жодного прізвища в країні, у кого вистачило б компетенції цим займатися. Навіть якщо йому заплатити 1 млрд доларів від НАТО, якими нібито ці дослідження мали фінансуватися. Скажімо прямо, молекулярна вірусологія – це не найсильніший бік української науки», – зазначив він.

Щодо безглуздої версії про створення в Україні певної біологічної зброї проти слов'ян (мовляв, для цього вивчають геном, у тому числі росіян), Коляда наголосив, що ідея вигадати вірус проти конкретного етносу виглядає красиво, але нереалістично.

«Слов'ян справді можна відрізнити за декількома маркерами на Y-хромосомі від, наприклад, грузинів. Але зробити зброю, яка непомітно підбігала б до людини, брала у неї тест, 7 днів його робила, а потім убивала за результатами тесту, не вийде», – написав Коляда і попросив не переоцінювати досягнення науки.

«Ми всім світом навіть ГМО-овочі насилу робимо, куди там етнічна зброя», – іронізував учений.

Також він звернув увагу, що генетичні маркери слов'ян у всіх слов'ян однакові та розрізнити їх між собою не вдасться – максимум, що можливо, це відрізнити західних слов'ян від східних.

«Навіть якщо така зброя колись і буде створена, то яке ж буде здивування диктатора 22 століття, який, захлинаючись у передсмертній агонії, зрозуміє, що його прабабка згрішила з представником ненависного йому народу. Люди брешуть, гени – ні», – уточнив генетик.

Також, за його словами, якщо хтось і збирає дані про ДНК слов'ян, так це «дочка Путіна, в проєкті з генетики росіян, який щедро фінансується».

Нагадаємо, міністерство оборони країни-агресора заявляє про провокацію з використанням отруйних речовин, що нібито готується українською стороною, за версією російських військових, «для звинувачення Росії у застосуванні хімічної зброї».

Москва раніше заявила, що розкрила американську програму військової біологічної зброї в Україні, яка включає смертельні патогени, такі як чума та сибірська виразка. Американський чиновник відкинув цю заяву та назвав її абсурдною пропагандою.

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО