МВФ готує екстрену допомогу Україні

Рада директорів Міжнародного валютного фонду наступного тижня розгляне заявку України на екстрене фінансування.

Сума у ​​розмірі 1,4 мільярда доларів може бути виділена у рамках Інструменту швидкого фінансування, йдеться у повідомленні фонду.

Рада директорів МВФ провела засідання 4 березня під головуванням директора-розпорядника Кристаліни Георгієвої. Персонал поінформував про економічні наслідки війни в Україні та про можливу прискорену фінансову допомогу.

«Війна в Україні призводить до трагічних людських жертв та страждань, а також завдає величезної шкоди фізичній інфраструктурі України. Вона викликала хвилю понад 1 мільйон біженців у сусідні країни», - заявили у МВФ.

За даними МВФ, крім людських жертв, економічні збитки вже значні. Морські порти та аеропорти закриті та пошкоджені, пошкоджені або зруйновані багато шляхів та мостів.

«Хоча дуже складно оцінити потреби у фінансуванні саме на цьому етапі, вже зараз ясно, що Україна зіткнеться із значними витратами на відновлення та реконструкцію», - зазначають у фонді.

Водночас санкції, оголошені проти Центрального банку Російської Федерації, серйозно обмежать його доступ до міжнародних резервів для підтримки своєї валютно-фінансової системи. Міжнародні санкції щодо банківської системи Росії та виключення низки банків із SWIFT істотно підірвали здатність Росії отримувати платежі за експорт, оплачувати імпорт та брати участь у транскордонних фінансових операціях.

Раніше Зеленський обговорив із директором МВФ фінансову підтримку України.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО