Зеленський оголосив про призов резервістів в особливий період

Президент України Володимир Зеленський оголосив призов резервістів Збройних сил. Також незабаром будуть проведені збори резервістів територіальної оборони.

Про це йдеться у зверненні президента до українців на тлі російської загрози та останніх подій, пов'язаних з визнанням бойовиків.

Він наголосив, що сьогодні нема потреби у загальній мобілізації.

«Нам необхідно оперативно доукомплектувати українську армію та інші військові формування. Мною як верховним головнокомандувачем Збройних сил України видано указ про призов резервістів в особливий період. Підкреслюю, мова йде виключно про громадян, віднесених до оперативного резерву», – заявив він.

Крім того, найближчим часом будуть проведені навчальні збори резервістів системи територіальної оборони.

Нагадаємо, в Україні 23 квітня набув чинності закон «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення окремих питань виконання військового обов'язку і ведення військового обліку». Крім реформування системи військового обліку та військкоматів, він передбачає, що без оголошення мобілізації можна призвати на військову службу резервістів. «Слово і діло» розібралося, кого і за яких умов зможуть призвати, а також якою буде відповідальність для «ухильників».

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО