В Україні відзначають День Соборності

Україна у суботу, 22 січня 2022 року, у 103 раз святкує проголошення Акту возз'єднання Української Народної Республіки та Західноукраїнської Народної Республіки.

Свято було офіційно засноване у 1999 році, враховуючи велике політичне та історичне значення об'єднання УНР та ЗУНР для утворення єдиної (соборної) Української держави.

2011 року День Соборності об'єднали з Днем Свободи, який раніше відзначався 22 листопада, під назвою День Соборності та Свободи України. Проте у 2014 році указом президента Петра Порошенка свято було відновлено як День Соборності України.

22 січня також прийнято згадувати подію, що відбулася у 1918 році – прийняття IV Універсалу Української Центральної Ради, який проголосив повну незалежність УНР. Переговори між УНР та ЗУНР про об'єднання точилися з жовтня 1918 року. Акт було проголошено саме 22 січня 1919 року на урочистих зборах у Києві, на Софійській площі. Єдиним гербом об'єднаної держави став тризуб.

Проте об'єднання так і не було завершено – ЗУНР проіснувала до літа 1919 року, а через рік зникла з політичної карти та УНР, чиї території увійшли до складу СРСР та Польщі.

У День соборності в Україні головною традицією є побудова «живого ланцюга».

Сьогодні, 22 січня, президент Володимир Зеленський поклав квіти до пам’ятника видатному державному діячеві, Президенту УНР Михайлу Грушевському.

У 2021 році Україна відсвяткувала 30 років Незалежності.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО