Міноборони пропонує істотно скоротити список спеціальностей для військового обліку жінок

Міністерство оборони України розробило та направило на затвердження нову редакцію наказу про взяття жінок на військовий облік. Основне його нововведення - кардинальне скорочення списку професій, власниць яких можуть поставити на військовий облік.

Про це повідомляє пресслужба Міноборони.

Основне нововведення наказу - якщо раніше було 35 професійних напрямків, які об'єднували понад 200 спеціальностей, то зараз залишиться тільки 14 спеціальностей і шість професій, власниці яких можуть бути призвані на військову службу або поставлені на військовий облік.

«Логіка нового варіанту наступна: за допомогою військового обліку ми повинні не тільки забезпечувати поточні потреби війська, а й дбати про розвиток Збройних Сил. У наказі ми стверджуємо не всі спеціальності, які нам колись теоретично можуть знадобитися, а тільки ті, що наші військові вважають актуальними в осяжній перспективі. Це дозволило значно скоротити перелік спеціальностей і професій, що вимагають військового обліку жінок на даному етапі. Відповідно, це дозволить спокійно, без ажіотажу організувати та забезпечити облік певних груп, проаналізувати результати й рухатися далі» — прокоментував зміни Міністр оборони України Олексій Резніков.

На військовий облік зможуть поставити власниць спеціальностей та професією у сфері медицини, електроніки, зв'язку, метрології та картографії, фінансів, бухгалтерського обліку та аудиту. Список не остаточний - наказ повинні узгодити в Міністерстві внутрішніх справ, Службі зовнішньої розвідки та Службі безпеки України.

Також в Міноборони зазначили, що за несвоєчасну постановку жінок на військовий облік штрафи виписуватися не будуть, оскільки до постановки на військовий облік вони не є військовозобов'язаними. А штрафи, згідно із законодавством, застосовуються тільки до військовозобов'язаних.

Нагадаємо, в Україні жінок зобов'язали стати на військовий облік. Спочатку вважалося, що зміни торкнуться співробітниць в 35 сферах діяльності.

Після цього українці написали петицію президенту України Володимиру Зеленському про скасування військового обліку для жінок. Вона менш ніж за п'ять діб набрала необхідні 25 тисяч голосів.

Зеленський у відповідь на петицію закликав міністра оборони Рєзнікова попрацювати над тим, щоб скоротити перелік спеціальностей і професій, наявність яких зобов'язує жінок стати на військовий облік.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО