Боррель відвідав Донбас та висловився щодо нарощування російських військ

У середу, 5 січня, голова дипломатії ЄС Жозеп Боррель відвідав лінію зіткнення на Донбасі. Чиновник відреагував на нарощування Росією військ біля кордонів України.

Про це він повідомив під час спільної пресконференції з головою МЗС України Дмитром Кулебою у Станиці Луганській.

«Зараз конфлікт перебуває на межі. Наразі наростає напруга навіть щодо європейської безпеки. Росія незвичайним способом нарощує війська та зброю вздовж українського кордону», - сказав він.

Боррель зазначив, що під час першої зустрічі президентів США та Росії у Женеві складалося враження, що вони вибудовують лінії комунікації, але зараз світ спостерігає нарощування російських військ, а також висування «гарантій безпеки».

«Ми бачимо зараз не лише незвичайне нарощування військ уздовж українського кордону, але також було представлено дві угоди, в яких Росія каже про безпеку в Європі. Але ми більше не живемо за часів Ялти. Розмежування сфер впливу – це вже не питання 2021-2022 років. Безпека в Європі та безпека в Україні, тому що Україна – це частина Європи, – це те, що насамперед стосується українців та європейців», - сказав Боррель ЗМІ у Луганській області у середу.

За його словами, він перебуває в Україні насамперед, щоб вкотре наголосити на повній підтримці ЄС незалежності, суверенітету, територіальній цілісності України, а також щоб разом працювати над деескалацією конфлікту. Головною метою є зниження напруги довкола України.

«Наша головна мета – зниження напруги. Це має відбуватися як у ході переговорів, так і шляхом твердих заяв щодо підтримки України... Будь-яка військова агресія проти України матиме масштабні наслідки та величезну ціну», - додав він.

Він наголосив, що в ЄС відбувається координація з НАТО та іншими партнерами-однодумцями задля деескалації та повної імплементації Мінських угод. Крім того, Боррель заявив, що немає безпеки у Європі без безпеки України.

«Немає безпеки в Європі без безпеки України. Зрозуміло, що будь-які дискусії щодо європейської безпеки мають включати ЄС та Україну. Будь-які дискусії про Україну мають включати Україну насамперед. Говорити про безпеку в Європі неможливо без консультацій та участі європейців. Тому ми у сильній координації зі США, НАТО та іншими країнами-однодумцями, і це пояснює, окрім бажання висловити нашу підтримку Україні, моя присутність тут сьогодні», - сказав дипломат.

Раніше ми писали, що НАТО готує позачергове засідання через нарощування військ РФ біля України.

Також нагадаємо, Боррель визнав необхідність посилення заходів проти Росії.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО