Лукашенко прибрав з конституції Білорусі без’ядерний та нейтральний статус країни

З конституції Білорусі можуть зникнуть рядки про без’ядерний та нейтральний статус держави.

Про це стало відомо з проєкту конституційних змін, який був оприлюднений на сайті державного інформаційного агентства БелТА.

Зазначається, що зміни стосуються статті 18 конституції Білорусі. Із діючої редакції пропонується прибрати фразу: «Республіка Білорусь має на меті зробити свою територію без'ядерною зоною, а державу – нейтральною».

Натомість там пропонується додати іншу фразу: «Республіка Білорусь виключає військову агресію зі своєї території щодо інших держав».

Варто зазначити, що конституційний референдум заплановано на лютий 2022 року, однак його конкретна дата поки не оголошена. В свою чергу, проєкт змін до конституції було оприлюднено лише 27 грудня.

Як і прогнозувалося, у новій редакції пропонують зменшити повноваження президента. Також офіційно прописують права органу, що раніше мав декларативний статус - Всебілоруських народних зборів, надаючи йому ширші повноваження, ніж парламенту.

При цьому, якщо Лукашенко зважиться на «транзит влади», нова редакція Конституції передбачає для нього пожиттєвий статус делегата Всебілоруських народних зборів, а також гарантує недоторканність, забороняючи притягнення його до відповідальності за дії, вчинені на президентській посаді.

Нагадаємо, що у Білорусі заявили про готовність розмістити російську ядерну зброю.

Пізніше Зеленський відреагував на заяву Білорусі щодо розміщення російської ядерної зброї.

Також, у Білорусі саджатимуть у в'язницю за заклики впровадити проти Лукашенка санкції.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО