Учасники Кримської платформи ухвалили спільну декларацію

Усі учасники першого саміту Кримської платформи у понеділок, 23 серпня, схвалили декларацію, яка фіксує невизнання анексії півострова Російською Федерацією.

Декларацію опублікували на сайті МЗС.

Учасники саміту підтвердили відданість суверенітету, політичній незалежності, єдності і територіальній цілісності України в межах її міжнародно визнаних кордонів, включаючи її територіальні води.

«Учасники Міжнародної Кримської платформи не визнають і продовжують засуджувати тимчасову окупацію та незаконну анексію Криму, яка є прямим викликом міжнародній безпеці із загрозливими наслідками для міжнародного правопорядку, який захищає територіальну цілісність, єдність і суверенітет усіх держав», – йдеться в документі.

Зокрема, декларація передбачає зобов'язання розглянути додаткові дипломатичні, політичні, обмежувальні санкції щодо Росії у разі подальшої агресії. Також у документі зазначено про об'єднання зусиль усіх країн-учасниць платформи задля зміцнення безпеки, стабільності в Чорноморському регіоні.

Важливо, що вперше на міжнародному рівні Російську Федерацію визнано державою-окупантом. Росію закликали виконувати свої зобов’язання відповідно до норм міжнародного гуманітарного права та інших застосовних норм міжнародного права, і негайно припинити всі порушення прав людини і зловживання щодо жителів Криму.

Нагадаємо, у понеділок, 23 серпня, в Києві відбувся інавгураційний саміт Кримська платформа, який офіційно запустив перший міжнародний формат з питання деокупацію Криму.

Президент Володимир Зеленський запросив Росію приєднатися до Кримської платформи для спільного вироблення шляхів деокупації Криму.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО