На параді в День Незалежності пройде новітній український танк

На параді на честь Дня Незалежності 24 серпня 2021 року серед колон Збройних сил України пройде новітній український танк «Оплот-2М».

Про це повідомляє державний концерн «Укроборонпром».

Харківські танкобудівники, наперекір побоюванням, встигли виготовити бойову машину до параду. Танк створений, як зразково-показовий екземпляр. Раніше замовник - компанія «Укрспецекспорт» - вже мала один такий танк, але у 2020 році його продали, оскільки ним зацікавився іноземний замовник.

Новий ОБТ - машина переважно для експорту. Виготовлений на базі одного з кращих основних бойових танків світу – Т-80УД (оператором Т-80УД, серед іншого, є Пакистан, у якого українські танки виявилися найпотужнішими - прим. ред.) - «Оплот» виявився занадто дорогим для застосування в ЗСУ. До того ж згідно з даними виробника, заводу ХБКМ, близько 5% комплектуючих в танку як і раніше складають російські запчастини.

Єдиним оператором ОБТ «Оплот» у світі на сьогодні є Таїланд - на озброєнні королівської армії Таїланду знаходиться 49 бойових машин, поставлених в рамках контракту 2011 року. Також в українському танку зацікавлений Єгипет і ряд країн Близького Сходу.

Нагадаємо, раніше президент України Володимир Зеленський представив план святкування Дня Незалежності країни.

За порядком на заходах з нагоди 30-річчя незалежності України стежитимуть понад дві тисячі нарядів поліції. Заходи безпеки до свята будуть безпрецедентними.

Український парламент збереться на урочисте засідання з нагоди Дня Незалежності України у вівторок, 24 серпня.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО