Голосування за перезапуск ВККС: хто з нардепів провалив обіцянки

Верховна рада 29 червня ухвалила закон із пакету судової реформи – про перезапуск Вищої кваліфікаційної комісії суддів. ВККС займається підбором нових і переатестацією чинних суддів. Закон передбачає, що комісія складатиметься з 16 членів, яких відбиратимуть шляхом конкурсу. Одна з найважливіших поправок, яку підтримали депутати і на якій наполягала Венеціанська комісія – до складу конкурсної комісії входитимуть три незалежних міжнародних експерти і у них буде вирішальний голос при відборі кандидата у ВККС. Закон підтримали всі фракції та групи, крім «Батьківщини» й ОПЗЖ. Однак не всі депутати, за даними «Слово і діло», виконали свої передвиборчі обіцянки щодо ВККС.

Партія «Голос» у передвиборчій програмі обіцяла, що суддів до Вищої кваліфікаційної комісії будуть допомагати обирати міжнародні експерти. Ця норма є в ухваленому законі №3711-д. Закон підтримали 15 членів фракції з 20, які виконали програмну обіцянку.

Не голосували за закон Андрій Шараскін (не голосував, але при цьому був зареєстрований в залі), Рустам Умеров (був відсутній), Леся Василенко (була відсутня), Андрій Осадчук (був відсутній), Соломія Бобровська (не голосувала). Таким чином, ці п'ять нардепів програмну обіцянку провалили.

У партії «Слуга народу» у програмі була обіцянка перезавантажити Вищу кваліфікаційну комісію суддів. За закон, завдяки якому і відбудеться перезавантаження, «слуги» дали 217 голосів. Але деякі депутати, які були обрані за списком партії, обіцянку не виконали.

Не голосував за закон Петро Павловський, відсутні були Жан Беленюк, Андрій Холодов та Іван Калаур. Артем Ковальов і Юрій Кисіль теж не голосували, хоча того дня були в парламенті і голосували за інші законопроєкти.

Депутат Микола Княжицький у березні обіцяв, що фракція «Європейська солідарність» не голосуватиме за закон про відновлення роботи Вищої кваліфікаційної комісії суддів. «Ми теж не будемо голосувати за цей закон. Тому що з нашої точки зору він і Конституції суперечить, і дуже багато суб'єктивних підходів до вибору членів ВККС, і ВРП наділяється абсолютно величезною владою при виборі ВККС», – говорив Княжицький. Депутат також заявив, що виступає за незалежність судової системи, зокрема і від іноземного впливу.

Проте, 22 члени фракції з 27, серед них і сам Княжицький, проголосували за закон про перезапуск ВККС з правкою про вирішальний голос міжнародних експертів. Таким чином, Княжицький провалив свою обіцянку.

Нагадаємо, «Слово і діло» розпитало експертів, чи справді голос міжнародних експертів повинен бути вирішальним при формуванні ВККС.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО