Кабмін робить все для того, щоб щеплених вакцинами CoviShield і CoronaVac пускали в ЄС – Ляшко

Міністерство охорони здоров'я, Міністерство закордонних справ і віцепрем'єр-міністр з євроінтеграції роблять все для вирішення проблеми з українцями, щепленими вакцинами CoviShield і CoronaVac, яких не пускають до Євросоюзу. Це питання може вирішитися протягом місяця.

Про це глава МОЗ Віктор Ляшко заявив на зустрічі з журналістами, повідомляє РБК-Україна.

Міністр заявив, що відмова країн ЄС визнавати ці вакцини та пропускати на територію Євросоюзу вакцинованих ними Українців - це порушення міжнародного права, яке наступного тижня буде обговорюватися в Брюсселі.

«Міжнародне право говорить: якщо встановлена норма, що при перетині кордону людина повинна бути вакцинована від якоїсь інфекційної хвороби, обов'язково повинна бути вакцина, визнана ВООЗ. Тобто міжнародне право гарантує: якщо ВООЗ визнала вакцину, то будь-який регулятор всередині країни не може не пускати людину, якщо він покаже повний курс щеплень», - зазначив Ляшко.

Ляшко нагадав, що вакцина CoviShield як продукт AstraZeneca і китайська вакцина CoronaVac визнані ВООЗ. Однак їх не хоче визнавати європейський регулятор ЕМА, який затягує процес розгляду, кажучи, що вивчає документи.

Нагадаємо, Євросоюз відмовився визнавати вакцини CoviShield і CoronaVac. Відповідно, на територію ЄС не пропускають українців, у яких у свідоцтві про вакцинацію вказані ці препарати.

У МЗС України сподіваються, що Європейський Союз через два тижні рекомендує відкрити кордони для громадян України, включивши її до списку безпечних країн для подорожей.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО