МЗС сподівається, що ЄС відкриє кордони для українців через два тижні

Читать на русском
У МЗС України сподіваються, що Україна потрапить до списку безпечних країн Європейського Союзу через два тижні.
ілюстративне фотоhrk.aero

У МЗС України сподіваються, що Європейський Союз через два тижні рекомендує відкрити кордони для громадян України, включивши її до списку країн, які безпечні для подорожей.

Про це заявив прессекретар МЗС Олег Ніколенко в коментарі «Європейської правді» у четвер, 1 липня.

На яких підставах українці можуть в'їхати в Євросоюз і для кого планують відкрити кордониХто може в'їхати в країни Євросоюзу під час карантину і для кого найближчим часом хочуть відкрити кордони, розібралося Слово і діло.

Як відомо з даних ЗМІ, ЄС в останньому оновленні списку безпечних для подорожей країн додасть до нього 11 або 12 нових, у тому числі Молдову, Вірменію і Азербайджан. Україну, чиї показники з захворюваності дуже близькі до показників цих країн, поки не називають.

Ніколенко пояснив причину. За його словами, в цьому «немає політики», просто для оцінки епідситуації щодо COVID використовували старі дані, коли показники в Україні були вищими.

Він уточнив, що навіть якщо Україна потрапить до списку безпечних країн, це не означає автоматичного відкриття кордонів ЄС, оскільки рекомендація Єврокомісії не є юридично зобов'язуючими.

«Держави-члени Євросоюзу індивідуально схвалюють остаточні рішення про послаблення або посилення обмежень на подорожі. Відповідно, МЗС України працює з європейськими країнами на двосторонньому рівні для спрощення умов поїздок українців, зокрема визнання свідоцтв про вакцинацію і цифрових COVID-сертифікатів», - пояснив Ніколенко.

Перегляд списку проводиться кожні два тижні. У рекомендації враховують показник захворюваності на 100 000 населення за попередні 14 днів, кількість тестів і відсоток позитивних тестів серед усіх зроблених, а також поширеність у країні мутацій COVID.

Нагадаємо, у червні Україна перейшла до «зеленої» зону за мірками ЄС.

Також повідомлялося, що Німеччина дозволила в'їзд вакцинованим українцям.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: