Україна повинна заплатити за держборгом 10 млрд доларів за 12 місяців – Нацбанк

Протягом 12 місяців Україні належить заплатити за державним боргом тільки у валюті не менше 10 млрд доларів. Гривневий сегмент погашення боргів обійдеться державі в 130 млрд грн.

Про це повідомляється у Звіті про фінансову стабільність Національного банку України (НБУ).

Відзначається, що ця сума - понад третина валютних резервів країни, які складають 27,8 млрд доларів. Піковим місяцем для виплат за держборгом стане вересень 2021 року, коли кредиторам доведеться віддати понад 3 млрд доларів. Тому в НБУ вважають, що Україні треба терміново знімати з паузи співпрацю з Міжнародним валютним фондом.

«Україні вкрай важливо мати постійний доступ до міжнародного фінансування. Програма МВФ для країн, які мають низький рейтинг, є певним страховим полісом і гарантією того, що період виплат буде пройдено гладко, з мінімальними ризиками для макроекономічної та фінансової стабільності», – сказано у звіті.

Нагадаємо, що валовий зовнішній борг України за 2020 рік виріс на 3,951 млрд доларів, досягнувши позначки в 125,69 млрд доларів. Таким чином, розмір Українського державного боргу перевищив показники, що демонструвалися на кінець III кварталу кризового для країни 2015 року (124,03 млрд доларів).

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО