Ініціатива нардепів зі зверненням до МВФ: чому багато депутатів відкликали підписи

У Верховній Раді 37 народних депутатів зареєстрували лист до Міжнародного валютного фонду від імені України, в якому міститься прохання про зниження процентної ставки або продовження терміну виплати. Тепер багато хто відкликав свої підписи.

Про це повідомив нардеп від фракції «Слуга народу» Олексій Устенко в ефірі телеканалу «Україна 24».

«Наскільки я розумію, більшість підписів відкликали, в тому числі більшість колег з нашої фракції відкликали свої підписи. Тут все просто: якщо я у вас в борг візьму гроші, а коли настане час віддавати, скажу, що потім віддам — економіка так не працює. Так робить Аргентина, але Аргентину вже кредитують під величезні відсотки, там вже давно ніхто не робить на неї ставку. Є Судан, який може відмовитися по виплатах зовнішнього боргу», — зазначив Устенко.

За його словами, передбачається, що ті, хто раніше поставив підписи, на той момент не розуміли суті ініціативи.

«Тут питання власної ініціативи будь-якого нардепа, це власна думка, це не позиція партії. По-перше, є колеги, які не належать ні до податкового, ні до економічного комітету. І дуже часто ініціатива в сесійній залі може сприйматися... До вас підходять і кажуть: ну підпиши, класна ініціатива, часто це спрацьовує. Я вже давно не підписую. Коли нардепи відкликають підписи - напевно, їм пояснюють, вони розбираються в ситуації» - розповів Олексій Устенко.

Нагадаємо, в Кабміні розраховують, що переговори з МВФ про новий транш повинні завершитися в липні, а гроші надійдуть у вересні. У Раді планують ухвалити всі необхідні МВФ закони до літа.

Раніше в МВФ назвали умову для отримання Україною наступного траншу.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО