Нове підвищення пенсійного віку стало вимушеним кроком – експерт

Ініційоване народними депутатами підвищення пенсійного віку є багато в чому вимушеним кроком. Аналогічні процеси сьогодні відбуваються в Європі та по всьому світу.

Про це заявила провідна наукова співробітниця Інституту демографії та соціальних досліджень ім. Птухи НАН України Лідія Ткаченко в ефірі телеканалу «Україна 24».

На думку Ткаченко, документ має норми, які не зможуть виконуватися в задуманому вигляді. Так, не буде коректно працювати та частина, в якій передбачається можливість для жінок, які у відпустці по догляду за дітьми, вийти на пенсію. Та й народжуваність це не стимулює, як сподіваються нардепи.

«Звичайно, ні. Люди, які народжують дітей, не думають про пенсію. Ніхто не буде народжувати дітей для того, щоб раніше піти на пенсію. Це занадто далека перспектива, і держава навіть не може гарантувати, що до тих пір, поки людина доживе до 60 років, коли це ще буде... Тобто це дуже віддалений термін, і всі ми розуміємо, що пенсійний вік у нас буде підвищуватися», - зазначила експерт.

При цьому, додала вона, Україна не може залишатися осторонь від процесів, що йдуть в Європі. І Україна не може зберегти планку пенсійного віку в 60 років, коли в Європі вона вже встановлена на рівні в 65 років, а деякі держави та цей показник подолали.

«Для того, щоб жити краще, треба, я перепрошую, довше працювати. Більше - мається на увазі довше. Не по робочому часу щодня, але повинен бути більш тривалий активний період життя», - пояснила Ткаченко.

Нагадаємо, в Україні народні депутати ініціювали подальше підвищення віку українців для виходу на пенсію, 2 червня зареєструвавши законопроєкт № 5566 у Верховній Раді.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО