«Суд у смартфоні»: закон Зеленського ухвалили у другому читанні

Верховна рада підтримала у другому читанні і в цілому законопроєкт №5246, який впроваджує електронний документообіг у кримінальному процесі. Закон уже отримав негласну назву «суд в смартфоні».

За документ на сьогоднішньому засіданні Ради проголосували 276 парламентаріїв.

Законопроєкт авторства президента Володимира Зеленського розглядався як невідкладний. Відзначимо, до другого читання було подано 34 поправки, однак профільний комітет ВР вирішив всі їх відхилити. Проєкт закону залишився в редакції першого читання.

Законопроєкт пропонує зрівняти правовий статус паперових і електронних документів у кримінальному процесі, щоб зменшити бюрократизацію. У законі прописано створення інформаційно-телекомунікаційної системи досудового розслідування, яка забезпечить створення, збирання, зберігання, пошук, обробку і передачу матеріалів у кримінальних процесах.

Системою зможуть користуватися слідчі, дізнавачі, прокурори, слідчі судді, суд, захисники та інші учасники кримінального провадження. Це має значно полегшити взаємодію суду, сторони обвинувачення і сторони захисту.

Всі матеріали досудового розслідування, які в цій системі, зможуть передаватися в електронній формі, на таких же правах, як і в паперовій формі. Підписання та узгодження документів буде доступно за рахунок електронного підпису.

Нагадаємо, цей законопроєкт ВР ухвалила у першому читанні 27 квітня.

Раніше Зеленський пообіцяв провести масштабну судову реформу у 2021 році.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО