Ротація в Кабміні: хто претендує на вакантні посади в уряді та що про них відомо

18 травня Рада проголосувала за звільнення трьох міністрів: інфраструктури, охорони здоров'я, а також розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства. Натомість уже сьогодні прем'єр-міністр Денис Шмигаль вніс на розгляд парламенту подання про призначення трьох нових урядовців. Хто може зайняти вакантні місця в Кабміні та які обіцянки давали ці люди, читайте в матеріалі «Слово і діло».

Прем'єр пропонує народним депутатам призначити голову Державної податкової служби Олексія Любченка на посаду першого віцепрем'єр-міністра ‒міністра економіки, замість уже колишнього очільника відомства Ігоря Петрашка.

Новим міністром інфраструктури замість Владислава Криклія може стати очільник «Укравтодору» Олександр Кубраков.

А от Міністерство охорони здоров’я має очолити головний санітарний лікар Віктор Ляшко. Він стане уже четвертим очільником МОЗу за час пандемії, останнім на посаді був Максим Степанов.

Олексій Любченко

Олексій Любченко є держслужбовцем третього рангу. Нині він очолює Державну податкову службу України, на цю посаду його призначали двічі: уперше за спрощеною процедурою у квітні 2020 року та удруге ‒ на підставі конкурсу у квітні 2021 року. Тобто потенційний міністр, пропрацювавши тільки місяць на посаді голови ДПС, може змінити місце роботи та зайняти урядове крісло.

Свою кар'єру податківця він почав у 1999 році, а вже у 2003-2005 роках очолив Державну податкову адміністрацію Черкаської області. У 2009-2011 роках Любченко працював заступником голови Державної податкової адміністрації.

Зазначимо, що депутати від «Голосу» вважають неможливим його призначення в Кабмін, оскільки він підпадає під закон про люстрацію, однак у Міністерстві юстиції вирішили інакше.

У 2014-2015 роках Любченко працював радником голови відділу радників Департаменту забезпечення діяльності ДФС, а з жовтня 2015 року був першим віцепрезидентом «Украгрохімхолдингу».

Серед скандалів Любченко відзначився після подання декларації. Виявилось, що його син Андрій у 18 років є власником квартири у столичній новобудові та автомобіля Porsche Macan вартістю 200 тис. доларів. І це при тому, що за 2019 рік Олексій Любченко та його дружина задекларували за основним місцем роботи в «Украгрохімхолдингу» дохід у 938 тис. гривень.

Олександр Кубраков

Від 2019 року Олександр Кубраков очолює «Укравтодор». До цього він був народним депутатом IX скликання від партії «Слуга народу» і за чотири місяці роботи в парламенті подав 13 законопроєктів.

За даними аналітиків «Слово і діло», як народний депутат Кубраков виконав шість обіцянок, всі з передвиборчої програми партії «Слуга народу».

Також раніше Кубраков працював радником мера Києва Віталія Кличка в ІТ-галузі, крім того, спеціалізується на впровадженні проєкту «Держава в смартфоні».

До походу в політику був виконавчим директором асоціації «Інформаційні технології України» та керівником сектору «IT та Телеком» в «Офісі ефективного регулювання» (BRDO).

У листопаді 2020 року колишній радник голови Офісу президента Ігор Уманський публічно заявив про розкрадання грошей, які з ковідного фонду направили на будівництві доріг, мовляв, «дорожній картель на «Великому будівництві» освоїв мільярди бюджетних коштів».

В «Укравтодорі» назвали це спекуляцією та заявили, що їм немає чого приховувати. При цьому станом на 1 грудня 2020 року Офіс генпрокурора відкрив 866 кримінальних проваджень, які стосуються «Великого будівництва».

У відповіді на запит «Слово і діло» СБУ повідомила, що наразі ведеться одне об'єднане провадження за фактами заволодіння коштами на «Великому будівництві». Зокрема, ми показали на інфографіці гучні випадки зловживань під час реалізації президентського проєкту.

У декларації за 2020 рік Кубраков зазначив, що його річний дохід становив 2,2 млн грн, з яких 614 тис грн ‒ це зарплата в «Укравтодорі», а 140 тис. грн ‒ дохід за відчуження рухомого майна, решта ‒ дивіденди від групи компаній.

Віктор Ляшко

Мабуть, серед усіх кандидатів на вакантні посади міністрів, Віктор Ляшко є найбільш знайомою персоною для пересічного українця. У медичній галузі він працює близько 20 років: спершу Ляшко був лікарем-інтерном, потім експертом МОЗ та першим заступником голови Центру громадського здоров'я. Врешті у 2018 році його призначили заступником почергово трьох міністрів охорони здоров'я.

З початком пандемії коронавірусу Віктор Ляшко став ледь не головним спікером у цій темі та навіть мав більший рівень довіри, ніж міністр Степанов. Саме Ляшко координував скандальну евакуацію українців з Уханя, брав активну участь в інформаційній кампанії щодо коронавірусу та спростовував низку міфів про лікування COVID-19.

За час перебування на посаді Ляшко дав 46 обіцянок, з яких на момент написання матеріалу виконав тільки 18. Вони здебільшого стосувалися оновлення шкільного меню, виплат лікарям, початку та розгортання кампанії з вакцинації. Тепер в разі призначення Ляшко обіцяє протягом літа повністю провакцинувати 5 млн людей.

Вісім обіцянок йому не вдалось виконати ‒ Ляшко не зміг до кінця 2020 року забезпечити збільшення кількості ПЛР-тестувань на коронавірус до 75 тисяч на добу, звільнити головного санітарного лікаря Житомирської області та знайти йому заміну. Також невиконані обіцянки стосувалися забезпечення лікарень киснем.

Ще 20 обіцянок перебувають у процесі виконання. Також Віктор Ляшко за час тривалої публічної роботи потрапив у декілька скандалів, серед яких визнання того, що заборона гуляти у скверах та парках під час локдауну не мала безпекового підґрунтя та запроваджувалася тільки задля психологічного ефекту.

Також санлікар разом із делегацію президента у Хмельницькому порушив карантинні обмеження. Без масок та дистанції вони завітали у кав’ярню, яка працювала попри локдаун. За результатами цього поліція склала адмінпротокол.

У декларації Ляшко зазначив, що його родина володіє чотирма земельними ділянками на Київщині та квартирою у Броварах, також йому належить автомобіль Skoda Octavia A7 2018 року випуску.

У 2020 році Віктор Ляшко заробив у МОЗ 617 тис. грн, а серед заощаджень має 32 тис. доларів і 250 тис. грн.

Нагадаємо, за призначення міністрів Рада голосуватиме 20 травня 2021 року. Крім того, у цей день президент України Володимир Зеленський проведе велику пресконференцію з нагоди другої річниці на посаді президента.

Софія Телішевська, спеціально для «Слово і діло»

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО