Стало відомо, коли Рада може розглянути законопроєкт щодо ліквідації ОАСК

Парламент може розглянути законопроєкт президента Володимира Зеленського про ліквідацію Окружного адміністративного суду Києва на наступному пленарному тижні.

Про це у вівторок, 13 квітня, повідомив представник президента в КСУ, нардеп від «Слуги народу» Федір Веніславський, передає УНН.

«Оскільки для будь-якого законопроєкту за законом про Регламент повинні бути дотримані процедури, в тому числі подача альтернативного законопроекту, висновок профільного комітету, в даному випадку - комітету з правової політики, то я прогнозую, що розгляд цього законопроекту може мати місце на наступному пленарному тижні, яка буде через тиждень. Тоді, я думаю, в першому читанні буде розглянуто цей законопроект», - припустив він.

За його словами, законопроєкт про ліквідацію ОАСК є абсолютно конституційним.

«Це ще не пропозиція ліквідувати, це ініційований для позачергового розгляду законопроект відповідно до ч.2 ст.125 Конституції України, яка передбачає виключне право президента України після консультації з Вищою радою правосуддя вносити законопроект про організацію, створення, ліквідацію суду. Тобто, в цьому випадку президент діяв у повній відповідності зі своїми конституційними повноваженнями, отримавши висновок ВСП, і рекомендував ВР позачергово розглянути законопроект», - пояснив Веніславський.

Він додав, що в цілому для судової системи цей законопроєкт юридичних наслідків мати не буде.

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що президент Володимир Зеленський вирішив ліквідувати ОАСК. Законопроєкт з такою ініціативою він подав у Раду як невідкладний.

Веніславський розповів, що очікує суддів ОАСК після його ліквідації.

При цьому раніше Зеленський планував лише скоротити повноваження ОАСК.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО