Бойовики на Донбасі дистанційно замінували Зайцеве забороненими мінами

Російські окупанти та їхні пособники продовжують порушувати правила ведення війни. Так, 12 квітня бойовики дистанційно замінували цивільний сектор населеного пункту Зайцеве.

Про це повідомило оперативно-тактичне угруповання «Північ» на сторінці в Facebook.

«Командування російсько-окупаційних військ намагаючись скомпрометувати Збройні Сили України, вдається до нахабних дій і піддає смертельній небезпеці цивільне населення. Сьогодні, 12 квітня, окупанти підступно здійснили дистанційне мінування цивільного сектора населеного пункту Зайцеве забороненими Оттавською Конвенцією протипіхотними мінами ПОМ-2 під виглядом дій українських військових», - йдеться в повідомленні.

Особливість мін ПОМ-2 полягає в тому, що їх неможливо знешкодити без вибуху. У 2011 році Україна підписала Оттавську конвенцію, згідно з положеннями якої всі запаси мін ПОМ-2 були знищені під контролем спостерігачів. Росія цю конвенцію не підписувала, зберігши та примноживши запаси мін.

«Про дії збройних формувань Російської Федерації повідомлено представникам ОБСЄ через українську сторону Спільного центру контролю і координації питань припинення вогню і стабілізації лінії розмежування сторін», - додали в повідомленні.

Нагадаємо, з початку бойових дій на Донбасі, тобто в період з квітня 2014 року по серпень 2020 року жертвами мін і вибухівки на території Донецької та Луганської областей України стали щонайменше 42 дитини.

У суботу, 3 квітня, поблизу населеного пункту Шуми на Донбасі загинув український військовий. Він підірвався на невідомому мінно-вибуховому пристрої.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО