Зеленський і Ердоган підписали спільну декларацію

Президент Володимир Зеленський і президент Туреччини Реджеп Тайїп Ердоган за підсумками зустрічі 10 квітня підписали спільну декларацію Дев'ятого засідання Стратегічної ради високого рівня між Україною і Туреччиною.

Про це повідомляє Офіс президента України.

Згідно з декларацією, Україна та Туреччина активізують зусилля з метою поглиблення співпраці та координації між сторонами у сфері економіки, торгівлі, туризму, безпеки, оборонної промисловості, науки, освіти та молоді.

«Продовжувати співпрацю у форматі Квадрига (2+2) на рівні міністрів і координаторів. Підтвердити безумовну підтримку територіальної цілісності та суверенітету України в її міжнародно визнаних кордонах», – йдеться в тексті декларації.

Крім того, Україна і Туреччина будуть робити зусилля для відновлення територіальної цілісності України, зокрема, деокупації Криму і Севастополя, а також частини Донецької та Луганської областей України.

«Підтримати створення Кримської платформи як нового формату для врегулювання питання незаконної та нелегітимної анексії Криму Російською Федерацією... Координувати зусилля відповідно до міжнародного права для забезпечення захисту прав людини в АР Крим та місті Севастополі та звільнення всіх незаконно утримуваних громадян України, включаючи кримських татар. Підтримувати мирне врегулювання ситуації в окремих районах Донецької та Луганської областей України шляхом діалогу на основі Мінських домовленостей», – зазначено в декларації.

Які ще домовленості прописані в документі:

  • посилення співпраці у сфері боротьби з тероризмом, сепаратизмом та екстремізмом у всіх їх формах і проявах;
  • посилення співпраці у сфері боротьби з проявами транснаціональної організованої злочинності, кіберзлочинності, нелегальної міграції, торгівлі наркотиками та прекурсорами, зброєю та людьми;
  • домовленості про екстрадицію;
  • підтримка Туреччиною вступу України до НАТО, зокрема, підтримка отримання Україною ПДЧ;
  • інше.

Нагадаємо, ми писали, що Зеленський 10 квітня з робочим візитом відвідає Туреччину.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО