$5 млн хабаря від Злочевського: у НАБУ прокоментували рішення Верховного суду

Національне антикорупційне бюро стурбоване рішенням Верховного суду, яким той передав до Київського апеляційного суду скаргу на ухвалу про зобов'язання забрати від НАБУ справу про 5 млн доларів хабаря керівникам антикорупційних органів.

Про це повідомляє прес-служба НАБУ.

«Верховний суд вирішив, що долю справи про спробу підкупу керівників НАБУ та САП за 5 млн доларів має вирішити не Вищий антикорупційний суд, а Київський апеляційний. Національне бюро вважає, що таке рішення ВС фактично легітимізує порушення КПК України, де чітко обумовлена виключна підслідність та підсудність у кримінальних провадженнях НАБУ та САП», – йдеться у заяві відомства.

У НАБУ додали, що такий підхід Верховного суду може завадити справедливому правосуддю стосовно підозрюваних. Однак у бюро повідомили, що раніше ВС сім разів розглядав аналогічні скарги і вважав, що питанням підсудності в справах НАБУ і САП має опікуватися апеляційна палата ВАКС у складі п'ятьох суддів.

«Натомість судове рішення, аналогічне ухваленому 26 березня, було винесене ВС лише раз: у кримінальному провадженні за підозрою суддів Окружного адміністративного суду міста Києва. Ситуація, що склалася, викликає стурбованість, адже йдеться про розслідування злочинів, вчинених за участі топ-посадовців. Будь-які рішення, ухвалені в непрозорий, суперечливий спосіб, будуть сприйматися суспільством як спроба захисту можновладців, що, своєю чергою, може негативно вплинути на репутацію судової системи», – підкреслюють у НАБУ.

Як відомо, Печерський районний суд міста Києва зобов'язав забрати з НАБУ справу про $5 млн хабара керівникам антикорупційних органів і передати провадження іншому органу. Не погоджуючись з таким рішенням, прокурор САП оскаржив його до апеляційної палати ВАКС. Але адвокат одного з підозрюваних подав клопотання до Верховного суду про передачу цієї скарги САП до Київського апеляційного суду і ВС це задовольнив.

Нещодавно з'ясувалося, що попри подачу скарги на рішення Печерського суду до апеляції ВАКС, столичний райсуд так і не передав матеріали АП ВАКС.

Паралельно ОГП намагався оскаржити цю ж ухвалу в Київської апеляційному суді, проте 30 грудня суддя цього суду відмовилася відкривати провадження за скаргою. Наразі ОГП подав касаційну скаргу до Верховного суду.

Нагадаємо, 1 грудня НАБУ та САП завершили досудове розслідування справи щодо $5 млн хабара від Злочевського.

Як відомо, НАБУ і САП заочно повідомили Злочевському про підозру в організації надання $5 млн неправомірної вигоди їхнім керівникам за закриття справи про заволодіння рефінансуванням Національного банку Реал банком, де підозрюваним є й ексміністр екології. Пізніше його оголосили в розшук. Після цього Злочевського заочно взяли під варту.

До цього НАБУ затримало трьох осіб за підозрою в дачі хабаря Холодницькому і директору Бюро Артему Ситнику в розмірі 5 млн доларів. За версією слідства, зазначені особи намагалися підкупити керівників антикорупційних органів, щоб вони закрили кримінальне провадження, в якому повідомлено про підозру Злочевському. Йдеться про справу заволодіння коштами стабілізаційного кредиту Нацбанку України, виданого підконтрольному Сергію Курченку Реал банку, і легалізації цих коштів.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО