Молдова остаточно відмовила у притулку скандальному судді Чаусу

Верховний суд Молдови відмовив у наданні політичного притулку колишньому судді Дніпровського районного суду міста Києва Миколі Чаусу, якого Національне антикорупційне бюро і Спеціалізована антикорупційна прокуратура підозрюють в одержанні неправомірної вигоди.

Про це повідомляє місцеве видання Mold Street.

За даними преси, 3 березня колегія цивільних, комерційних і адміністративних спорів Верховного суду Молдови остаточно відмовила Чаусу в оскарженні рішення про відмову в наданні йому політичного притулку.

Водночас, молдовський суд ще не ухвалив рішення про екстрадицію судді. За інформацією «Слово і діло» в українських органах правопорядку, засідання з розгляду екстрадиції Чаусу відбудеться 19 березня. Підозрюваний може його оскаржити, хоча Молдова має можливість екстрадувати суддю і до апеляції.

Як відомо, НАБУ також розслідує факт імовірного незаконного вивезення судді Чауса з України в Молдову. Наразі у цій справі нікому не повідомили про підозру.

Нагадаємо, Чауса підозрюють у одержанні хабаря. Зокрема, розслідувалося отримання хабаря в сумі 150 тисяч доларів (понад 3,7 мільйона ​​гривень) за винесення вироку в інтересах підсудних. Тримав він гроші у скляній банці.

12 вересня 2016 року суд дозволив затримати суддю Чауса. Пізніше він був оголошений у міжнародний розшук. У березні 2016 року суд Кишинева заарештував колишнього суддю на 15 діб за незаконний перетин молдовського кордону. Однак 22 квітня його відпустили на свободу.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО