Єврокомісія відреагувала на заяву про «несправедливий розподіл вакцин» від коронавірусу

Європейська комісія висловила згоду з позицією низки країн Європейського Союзу в тому, що справедливий розподіл вакцин від коронавірусу має ґрунтуватися на чисельності населення, тобто бути пропорційним.

Про це йдеться в заяві комісії, опублікованій 13 березня.

«Це рішення, яке комісія запропонувала для всіх угод про попередню закупівлю вакцини. Це справедливе рішення, оскільки вірус вражає однаково скрізь, у всіх частинах ЄС... Держави-члени вирішили відійти від пропозиції Комісії, додавши гнучкість, яка дозволяє узгоджувати інший розподіл доз з урахуванням епідеміологічної ситуації та потреб у вакцинації кожної країни. Відповідно до цієї системи, якщо держава-член вирішує не застосовувати пропорційний розподіл, дози перерозподіляються між іншими зацікавленими державами-членами», - заявили в комісії.

Такий підхід, резюмували в Єврокомісії, призвів до серйозної зміни пропорційного розподілу, який був запропонований комісією за всіма шістьма договорами про попередню закупівлю. Тому якщо держави-члени побажають повернутися до пропорційного розподілу, вони повинні спочатку досягти між собою відповідних домовленостей.

Нагадаємо, 13 березня лідери п'яти країн-членів Європейського Союзу - Австрії, Латвії, Чехії, Словенії та Болгарії - зажадали переговорів на вищому рівні для забезпечення «справедливого» розподілу вакцин серед членів ЄС. На їхню думку, при збереженні поточної ситуації ряд країн опиниться в нерівному становищі вже до літа 2021 року.

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО