НАЗК вимагає поновити на посаді викривача корупції в «Енергоатомі»

Голова НАЗК Олександр Новіков вніс припис керівництву «Енергоатому» через незаконне звільнення Олега Поліщука після його звернення до НАБУ щодо виявлених фактів корупції. Ще один припис направлено прем'єр-міністру Денису Шмигалю.

Про це повідомила пресслужба НАЗК в середу, 3 березня.

Як повідомляється, НАЗК внесло припис прем'єр-міністру Денису Шмигаль щодо усунення порушень антикорупційного законодавства в діяльності ДП «НАЕК «Енергоатом».

Ще один припис внесено в.о. президента державного підприємства Петру Котіну.

Він стосується звільнення Олега Поліщука з посади голови Дирекції щодо запобігання і протидії корупції ДП «Енергоатом». Накази про звільнення Поліщука підписував саме Котін.

«У приписі вимагається скасувати ці незаконні накази та поновити уповноваженого на посаді», – йдеться в повідомленні НАЗК.

У відомстві нагадали, що звільнення уповноважених осіб з ініціативи керівництва повинно узгоджуватися з НАЗК.

«Однак, керівництво ДП «НАЕК «Енергоатом» не надіслало до НАЗК відповідний запит. Також ДП мало повідомити НАЗК про притягнення уповноваженого до дисциплінарної відповідальності не пізніше 2 днів із моменту прийняття наказу. Однак і цього не було зроблено», – сказано в повідомленні.

Крім того, звертають увагу у НАЗК, звільненню Поліщука передувало його звернення до НАБУ. Поліщук, зокрема, заявив про виявлені факти корупції з боку посадових осіб «Енергоатомі». Після цього він отримав статус викривача.

«Закон забороняє звільняти чи притягувати до дисциплінарної відповідальності викривача за повідомлення про можливі факти корупції. Аби встановити об’єктивну істину в цій справі, НАЗК надіслало до «НАЕК «Енергоатом» запити на надання інформації. Проте керівництво підприємства відмовилося їх виконувати», – підсумували антикорупціонери.

Відзначимо, на рішення НАЗК сам Олег Поліщук сьогодні відреагував у Facebook.

«...Переконаний, приписи будуть лише наростати. І панове, готуйте службове розслідування про те хто саме порушив», – написав він.

Нагадаємо, у лютому НАБУ провело обшуки в «Енергоатомі». Пізніше на підприємстві повідомили, що обшуки були пов'язані з проведенням у серпні 2020 аукціону з продажу електроенергії.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО