Зеленський допустив концесію деяких культурних об'єктів

В Україні розглядають можливість передати в концесію деякі об'єкти культурної спадщини, які увійшли до програми «Велика реставрація».

Про це заявив президент Володимир Зеленський під час Всеукраїнського форуму «Україна 30. Інфраструктура» в Києві у понеділок, 22 лютого.

Зокрема, Зеленському було поставлено питання щодо програми «Велика реставрація», на яку, як розповідав раніше міністр культури Олександр Ткаченко, хочуть виділити 2 мільярди гривень.

Представники ЗМІ поцікавилися у президента, чому в Україні не розглядається можливість передачі в концесію об'єктів історичної та культурної спадщини (за прикладом Франції або Чехії, де власниками замків стають окремі громадяни і розвивають готельний або ресторанний бізнес на території об'єктів культури).

«Є багато форматів. Також ми розглядаємо варіант концесії. Це точно є така програма. Зараз ми розробляємо, які саме пам'ятники історії і культури можна розглядати як концесійний проєкт», - запевнив Зеленський.

Президент також уточнив, що перші вільні 300 млн грн на «Велику реставрацію» підуть тільки на підготовку всіх необхідних документів проєктів. Решту коштів держава буде вкладати з інших напрямків і бюджетних програм.

Нагадаємо, глава Мінкультури заявив, що на «Велику реставрацію» в цьому році витратять 2 мільярди гривень. Вони розділені на 1,7 мільярда (закладені в спецфонд від грального бізнесу) і 300 мільйонів загального фонду.

Раніше Зеленський анонсував реставрацію замків.

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО