Мер Ужгорода провалив обіцянку реставрувати історичний центр міста

Читать на русском
Реставраційні роботи в центрі Ужгорода з періодичними паузами тривають уже п’ятий рік, однак частина будинків так і не оновлювалась.
Слово і діло

Міський голова Ужгорода Богдан Андріїв не виконав обіцянку провести реставрацію історичного центру міста із заміною старих комунікацій, брукуванням вулиць та оновленням фасадів і дахів будинків.

Таке зобов'язання він дав 28 січня 2016 року під час зустрічі з почесними громадянами Ужгорода та членами Ради старійшин, нагадує «Слово і діло».

На офіційному сайті Ужгородської міської ради повідомлялося, що реставрація історичного центру є одним із головних пріоритетів розвитку. На фінансування планувалося витратити близько 50 мільйонів гривень. Масштабні роботи мали намір провести у будинках на площах Театральній та Петефі, вулицях Корзо, Волошина, Корятовича і Духновича.

Питанню комплексної реконструкції історичного центру була присвячена нарада керівництва міської ради 23 березня 2016 року. Зокрема, вирішили провести заміну комунікацій, покласти бруківку, після чого оновити фасади і дахи будинків на вулицях Волошина, Корзо і площі Театральній.

Також на площі Петефі запланували покласти бруківку від пішохідного мосту, включаючи проїжджу частину довкола скверу, з виходами на вулиці Митрака та Мукачівську. У сквері хотіли встановити невеличкий фонтан.

26 липня 2016 року депутати Ужгородської міської ради виділили 8 млн грн на комплексну програму відновлення історичного центру Ужгорода.

13 березня 2017-го Богдан Андріїв повідомив, що у 2016-му відремонтували більше десяти фасадів будинків в історичній частині міста.

Наступного року реставрація не проводились. Про це нам повідомили у міськраді.

Загалом з 2015-го капітально відремонтували фасади та покрівлю 17 будинків (на пл. Ш. Петефі, пл. Театральній, вул. А. Волошина). У 2019 році коштів на реставрацію будинків в історичній частині міста не виділяли, проте дали на проведення реконструкції інженерних мереж на площі Петефі.

У відповіді міськради на останній наш запит йдеться про те, що реставраційні роботи в інших будинках історичного центру міста з 2016 року до листопада 2020-го не проводились.

Отже, фасади житлових будинків були реставровані лише на площах Петефі і Театральній та на вулиці Волошина. Будинки на вулицях Корзо, Корятовича та Духновича так і не було відновлено. Надалі ремонт не планується.

Оскільки відреставровано не всі заплановані фасади та дахи будинків в історичному центрі Ужгорода, обіцянка Богдана Андріїва отримує статус «не виконано».

Згідно із моніторингом «Слово і діло», Богдан Андріїв дав 73 обіцянки, з яких 32 виконав, 29 – провалив та ще 12 мав би реалізувати.

Раніше «Слово і діло» аналізувало, як виконували зобов'язання чинні міські голови, які на виборах були кандидатами та вийшли у другий тур.

Також ми провели дослідження: скільки обіцянок вдалося виконати мерам великих міст за 5 років.

Отримуйте оперативно найважливіші новини та аналітику від «Слово і діло» в вашому VIBER-месенджері.

Регулярную подборку актуальной проверенной информации от «Слово и дело» читайте в телеграм-канале Pics&Maps

ЧИТАЙТЕ у TELEGRAM

найважливіше від «Слово і діло»
Поділитися: