ЗМІ назвали імена винних в отруєнні Навального

За інформацією ЗМІ, до отруєння російського опозиціонера Олексія Навального «Новачком» причетні восьмеро співробітників ФСБ.

Про це йдеться в опублікованому в понеділок, 14 грудня, спільному журналістському розслідуванні The Insider, Bellingcat та CNN, Der Spiegel і El pais.

Як припускають розслідувачі, до отруєння причетний в тому числі голова Інституту криміналістики ФСБ Станіслав Макшаков.

Особистості передбачуваних учасників спецоперації по отруєнню Навального були встановлені за допомогою аналізу і зіставлення метаданих дзвінків, офлайнових баз даних і даних з відкритих джерел.

За даними The Insider, крім Макшакова в отруєнні брали участь інші співробітники інституту - Олег Таякіна, Олексій Александров, Іван Осипов, Костянтин Кудрявцев, Олексій Кривощеков, Михайло Швець і Володимир Паняєв.

Відзначається, що ФСБ почала стежити за Навальним взимку 2017 року саме після його заяви про участь у виборах президента Росії. Зокрема, вони слідували за ним у всіх його передвиборчих поїздках.

Після аналізу даних авіаперельотів журналісти з'ясували, що ці співробітники ФСБ відправлялися за Навальним в групах по два-три оперативника, купуючи квитки то під справжніми й вигаданими іменами. Активність такого стеження відновилася у 2020 році. У тому числі оперативники ФСБ стежили за ним напередодні отруєння, коли політик перебував в Новосибірську, а також, імовірно, забрали всі докази вже після виряджання Навального на лікування до Берліна.

Нагадаємо, 20 серпня російському блогеру та антикорупціонер Олексію Навальному стало зле в літаку, який летів із Томська в Москву. Він втратив свідомість.

Пізніше його перевезли в клініку Берліна. Лікарі заявили, що Навального отруїли речовиною з групи «Новачок».

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО