Транзит російського газу через Україну знизився на третину

За 11 місяців 2020 року транзит російського газу через Україну склав 50,1 млрд кубометрів газу, що на 38% менше, ніж торік.

Як повідомляє пресслужба Оператора ГТС України, серед головних причин зниження транзиту ‒запуск газопроводів в обхід України, зменшення попиту на газ в ЄС, значні запаси газу в європейських підземних сховищах.

Середньодобовий обсяг транзиту з початку року склав 150 млн куб. м на добу, а в листопаді зріс до 175 млн куб. м на добу за рахунок дозамовлень потужностей через аукціони.

Це пов'язане з тим, що в листопаді трейдери почали відбирати свої запаси газу з митного складу в українських сховищах.

«Уперше через Україну було транспортовано значні обсяги газу в ЄС не тільки на замовлення Газпрому, а й для наших європейських клієнтів, які користуються послугами short-haul і митний склад... Така активність підтверджує, що ми впевнено рухаємося до створення регіонального газового хабу в Україні», - пояснив директор Оператора ГТС Сергій Макогон.

Раніше ми писали, що в Україні знову дорожчає газ для населення. У «Нафтогазі» це пояснюють сезонним чинником і зростанням гуртової ціни на блакитне паливо.

«Слово і діло» відстежило, як змінювалася його вартість для українців в останні три роки (на прикладі Києва).

Хочете обговорити цю новину? Долучайтеся до телеграм-чату CHORNA RADA

Найкращі інфографіки від аналітиків «Слово і діло» щодня без зайвого тексту – у телеграм-каналі Pics&Maps

АКТУАЛЬНЕ ВІДЕО